اگر به معماری خانه های شهر یزد توجه کنید، تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد قطعا توجه شما را به سمت خود جلب میکند. با یک گشت و گذار کوتاه در محلهها و بین املاک یزد، میتوانید به جذابیت بی حد و حصر معماری آن، فارغ از فرهنگ و زبان و … پی ببرید. افرادی که به دنبال خرید خانه در یزد هستند، با پی بردن به تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد، انتخاب هوشمندانه تری خواهند داشت.
آرامش نخستین معنای ذهنی میباشد که در این محله ها به راحتی قابل درک و فهم است. سقف های گنبدی شکل، شیشههای رنگی در کنار تلفیقی از گچبری های شگفت انگیز، هر چشمی را به سمت خود خیره میکند. اهمیت معماری در این سازههای ارزشمند و جذاب چیست؟ از تفاوت معماری و تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد چه میدانید؟! با مجله اینترنتی املاک سامان ملک همراه شوید تا به شگفت انگیزترین ناگفتهها پی ببرید.
تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد چیست؟!
شهر یزد پس از شهر ونیز در ایتالیا، به عنوان دومین شهر تاریخی در جهان شناخته شده است. بناهای باستانی از جمله ارزشمندترین داراییهای یک شهر به شمار میآیند. خانههای کویری در یزد با در بر داشتن معماریهای برجسته توانستهاند بخش مهمی از فرهنگ و هویت اصیل ایرانی را به دوش بکشند. در ادامه به معماری خانه های قدیمی شهر یزد و ویژگی های آن ها می پردازیم تا متوجه تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد شوید:
از درخشانترین ویژگی های خانه های سنتی در یزد میتوان به ماندگاری بلند مدت و پابرجا بودن آنها، اشاره کرد. استفاده از معماریهای برجسته، سبکهای جذاب در طراحی و … سبب شده است که این بناها پس از گذشت سالها باز هم حرفی برای گفتن داشته باشند.
از تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد می توان به معماری و پلان خانه سنتی یزد اشاره کرد که شامل برنامهریزیهای دقیق و کاربردی است. هر کدام از آنها بر اساس زاویه تابش خورشید، بادگیر بودن و … برنامهریزی و ساخته شدهاند. در بسیاری از این بناها میتوان شاهد این قسمتها بود:
- قسمتهای شمالی (که برای فصل زمستان طراحی شدهاند.)
- قسمتهای جنوبی (که بادگیر بوده و در بر دارندهی تالارها هستند.)
- قسمت شرقی (که در بر دارندهی سردابها، مطبخ و … هستند.)
- قسمت غربی (که بهار خواب ایدهآل شناخته شدهاند.)
در این بناها میتوان به راحتی نمادهای آرامش، رفاه و راحتی را دید.
بیشتر بخوانید: فرق خانه شمالی جنوبی >>
ویژگی معماری خانههای یزد
- تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد در معماری خانه های قدیمی شهر یزد است که میتوان شاهد حفظ حریم شخصی در درون بناها بود، به نحوی که از بیرون ساختمان نمیتوان به راحتی و بدون اذن صاحب خانه، شاهد درون ساختمان بود. فضاهای اطراف بنا به نحوی طراحی شدهاند که فضای درون ساختمان از بیرون قابل رویت نیست.
- مساحت بسیار زیاد از دیگر ویژگیهای متمایز کنندهی این بناها به شمار میرود. این مساحت زیاد، سبب شکل گیری قسمت بیرونی و اندرونی در معماری خانه های یزد شده است.
- 3. از تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد، میتوان به محل استقرار آنها نیز اشاره نمود. در معماریهای گذشته، بناها بر اساس نور خورشید و همچنین توجه به قبله ساخته میشدند. این خانهها اکثرا نورگیر خوبی دارند.
- معماری خانه یزد به نحوی است که در زمستان از گرمای دلپذیر و در تابستان از خنکی و سایه دلنشین بهرهمند خواهد شد. لذا به راحتی در استفاده از انرژیها، صرفه جویی میشود.
- حتما در تصاویر خانه های قدیمی ایران، شاهد خانههایی با حوض آب و درختان جذاب و زیبا بودهاید. تعداد بسیار زیادی از این عکسها مربوط به خانه های سنتی در یزد هستند. با این معماری، نه تنها میتوان انرژی خورشید را در حوض آب جای داد، بلکه میتوان فقر سایه و رطوبت را نیز برطرف نمود.
6. از تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد میتوان به بامهای گنبدی شکل اشاره نمود. بامهایی که در آن ها از نقش و نگارهای زیبا استفاده شده، نشان دهنده تمکن مالی ساکنین بنا بوده است. این بامها به نوعی بیانگر قدمت سازهها هستند.
7. از جمله شاخصترین نمونههای معماری در جهان برای مناطق گرم و خشک، در شهر یزد قرار دارند. یکی از ویژگیهای مهم در پلان معماری خانه های یزد، پلانهای فشرده است. در این شهر میتوان شاهد بافت به هم چسبیده و متراکم خانهها بود. این بافتها نه تنها هیچ مشکلی را در بر نخواهند داشت، بلکه در فصول سرد میتوانند نقش مفیدی نیز در بر داشته باشند.
8. از دیگر ویژگیهای معماری و تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد میتوان به وجود بادگیرها اشاره نمود. به جرات میتوان گفت که یکی از عناصر جدایی ناپذیر معماری خانه های قدیمی شهر یزد بادگیرها هستند. این بادگیرها در انواع مختلف با طرحهای غیر مشابه مورد استفاده قرار گرفتهاند.
چگونگی محوطه سازی خانه سنتی حیاط دار در یزد
حیاط خانه های سنتی یزد به سه نوع مرکزی، نارنجستان و بیرونی ساخته می شود. حیاط مرکزی اصلی ترین فضای خانه به شمار می رود، فضایی بزرگ و دلباز که حوض آب در وسط و باغچه ها دور آن قرار می گیرد. حیاط بیرونی نوع دیگری از حیاط های خانه های سنتی است که در املاک یزد که متعلق به افراد ثروتمند بوده برای مهمانان ساخته میشده است.
چرا که معماری خانه های یزد در گذشته نشان دهنده احترام به مهمان بوده است. حیاط نارنجستان نیز فضایی کوچک برای اندرونی بوده است که در آن درختان نارنج و گل می کاشتند که بعدها در معماری خانه های یزد تبدیل به فضای پاسیون شده است.
- بیشتر بخوانید: تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد
معماری خانه لاری های یزد
با مشاهده خانه لاری ها در یزد، میتوانید شاهد تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد باشید. معماری این خانهها به دورهی قاجار برمیگردد و نمونهای از خانههای اعیانی است که در قرن سیزدهم بسیار خودنمایی میکردند. از جمله ویژگیهای معماری خانه لاری های یزد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- حفظ حریم خصوصی صاحبان خانه
- همبستگی در فضاهای مختلف
- چیدمان و طراحی اصولی
طراحی جذاب و کاربردی بادگیرها - گچبریهای خارق العاده و آینه کاری
- پنجرههای ارسی و شیشههای رنگی
تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد مساحت بسیار بزرگی و حیاطهای دلفریب اغلب خانه های سنتی یزد است. در این بناها میتوان شاهد هشتی، فضای اندرونی، فضای بیرونی، فضای فصلی، ایوانها، تالارها و … بود. امروزه خانه لاری ها و خانه های قدیمی مشابه به عنوان موزه، کتابخانه و … مورد استفاده قرار گرفتهاند.
خانه لاریها در خیابان امام خمینی (ره) و در مجاورت بناهای تاریخی کلاه فرنگی است.
ویژگی معماری خانه های لاکچری در یزد
امروزه تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد بیانگر تکرار آگاهانه و هوشمندانه صحیح الگوها به شکل مدرن است. به کارگیری اصول مهم در طراحی خانههای لاکچری این امکان را برای مخاطبین فراهم میکند که بتوانند به تمامی نیازهای خود دست یابند. از این رو است که شاهد افزایش میزان فروش و خرید آپارتمان در یزد هستیم. خانه های لاکچری اکثرا در بالا شهر یزد مواقع شده ایند.
از جمله اصول بسیار مهم و اساسی در طراحی پروژههای مسکونی در یزد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفظ حریم خصوصی با در نظر گرفتن آرامش و راحتی
- سهولت در دسترسی، خلوص و سادگی
- ایجاد طراحی با به کارگیری وسعت مکان
- حذف نماهای مزاحم و جداسازی ایدهآل فضاها
مصالح پر کاربرد در معماری خانه های یزد
غالب مصالح به کار رفته در خانه های سنتی یزد کاهگل و مصالح بومی بوده است. از زمان ایلخانی استفاده از آجر در نمای داخلی و خانه های یزد رواج گرفت و این امر باعث ساخت کوره های آجر پزی در یزد شد. در معماری امروزی خانه های یزد سنگ هایی مانند تراورتن و سنگ سفید عباس آباد به کرات استفاده می شود.
ترکیب سنگ و آجر نسوز نیز زیبایی خاصی به خانه می دهد و ملک زیبا مشتری پسند می شود. محوطه حیاط در نوع مدرن معماری خانه های یزد کمرنگ شده و فضای خود را به زیربنای داخلی ساختمان داده است، متراژ خانه ها کمتر و طبقات آن زیاد شده است. بیشترین مصالح به کار رفته در معماری مدرن در یزد را سنگ سفید نما، آجر معمولی و آجرهای نسوز و کاشی و سرامیک های تولید شده در استان یزد تشکیل می دهد.
تفاوت خانه سنتی و لاکچری در یزد بسیاری از افراد را بر این داشته است که بتوانند با توجه به سبک زندگی مورد علاقه شان خانه خود را انتخاب کنند. هنوز هم بسیاری از افراد طرفدار زندگی در خانه سنتی یزدی هستند. در مقابل نیز بسیارند افرادی که از زندگی در خانههای لاکچری در یزد لذت میبرند.
اگر قصد خرید خانه و آپارتمان و یا خرید زمین در یزد را دارید، املاک سامان ملک به شما مشاوره رایگان میدهد تا راحت تر تصمیم بگیرید.
از ویژگیهای معماری سنتی اینه که فرهنگ جامعه را نشان میده و خیلی هم به نمای بیرونی خانهها توجه چندانی نمیشده. یزد بسیار خانه های سنتی زیبایی داره?
سلام. بله درسته. اکثر طراحان و معماران روی طراحی داخلی خانهها تمرکز میکردند. توجه بیش از حد معماران به جزئیات یکی از مهمترین ویژگی های معماری سنتی هست مثلا اینکه در اکثر خانههای قدیمی دربهای ورودی به صورت دولنگه و چوبی بوده و هریک از این لنگهها نیز دارای کوبهای مخصوص بودن
خانه های لاکچری و یا همون مدرن برای سبک زندگی امروزی بسیار مناسب تر هستن. نگهداری و تمیز کردن خانه های قدیمی بسیار سخته
سلام. بله در معماری مدرن همیشه قانون کلی “عملکرد، دیزاین و فرم را تعیین میکند” صادق است. یک ساختمان مدرن باید کاربردی بوده و شکل و ساختار آن با توجه به کارایی آن طراحی شود. تزئینات و فضای اضافی نداره و همواره بر سادگی تاکید داره
بازگشت به سمت خونه های سنتی بیشتر شده چون درمعماری سنتی بیشتراز مصالح سازگار با محیط زیست استفاده میکند. اما معماری مدرن، در انتخاب مصالح کمتر به مسائل زیستمحیطی و شرایط اقلیمی توجه میکند. به طور مثال طراحی ساختمانهای امروزی طوریه که از اولین ساعات روز که نور خورشید میتابد، باز هم باید از نور مصنوعی استفاده کرد، اما در ساختمانهایی با معماری سنتی در طی روز تنها از نور طبیعی استفاده میشود.
هر دو سبک معماری سنتی و مدرن، فواید و مزایای خاص خود را دارند و میتواند برای داشتن یک سبک زندگی سازگار با محیطزیست مورد استفاده قرار گیرند. اما بهتر است راه میانه را انتخاب کرد. معماری سنتی و مدرن میتوانند با هم ترکیب شوند و بیان منحصر به فردی به ساختار بدهند.
نکتهای که درباره حوض آب و درخت در خونه های قدیمی گفتین واقعا جالب بود?مقاله هم بسیار پر محتوا و کاربردی بود متشکرممممم
سلام. اگر به آشنایی با محله های یزد علاقه دارید پیشنهاد میکنم مقالات زیر رو که در مورد دو محله قدیمی یزد با خانه های سنتی هستن بخونین:
https://samanmelk.com/district-charmonar-yazd/
https://samanmelk.com/fahadan-yazd/
من در مطلبی خوندم که سقف های گنبدی شکل انرژی های منفی رو از خانه دور میکنه.
سلام. بله این یکی از ویژگی های سقف های گنبدی هست. ممنون از اینکه این مطلب رو با ما به اشتراکگذاشتین
سلام. بله این یکی از ویژگی های سقف های گنبدی هست. ممنون از اینکه این مطلب رو با ما به اشتراک گذاشتین