سامان ملک، اولین بازار امن آنلاین املاک

لوگوی خطی
قرارداد اجاره خانه

همه چیز درباره قرارداد اجاره

فهرست مطالب

بستن قرارداد اجاره خانه می‌تواند یکی از مهم‌ترین تعاملاتی باشد که شما با مالک ملک دارید. اجاره نامه  برای اجاره انواع ملک مانند خانه، آپارتمان، مغازه، زمین، دفتر کار و… منعقد شود و نقش بسیار مهمی در تضمین حقوق و تعهدات هر دو طرف اجاره‌ دهنده و اجاره‌ کننده دارد.

پس برای جلوگیری از هرگونه اختلاف و ابهامات در آینده، توصیه می‌کنیم قبل از امضای قرارداد اجاره، دقیقاً شرایط قرارداد را بررسی کرده و از قوانین اجاره خانه تا حدی مطلع باشید. در ادامه به نکات مهم در نوشتن قرارداد اجاره خانه و شرایط تمدید و فسخ آن اشاره می کنیم. می توانید نمونه قرارداد اجاره را نیز رایگان دانلود کنید.

اجاره نامه یا قرارداد اجاره چیست؟

قرارداد اجاره خانه یا قولنامه اجاره منزل معمولا به صورت رسمی و نوشتاری بین دو طرف اجاره‌دهنده و اجاره‌کننده منعقد می‌شود و شرایط و مقررات مربوط به اجاره ملک، همانند مدت اجاره، قیمت اجاره، شرایط پرداخت، مسئولیت‌ها و حقوق طرفین، شرایط استفاده از ملک، شرایط نگهداری و تعمیرات ملک و شرایط فسخ قرارداد را تعیین می‌کند.

چرا قرارداد اجاره مهم است؟

نوشتن اجاره نامه به عنوان یک سند رسمی و قانونی بسیار مهم است، زیرا برای هر دو طرف (مالک و مستاجر) حقوق و وظایف مشخصی را تعیین می کند و می تواند برای جلوگیری از اختلافات و بحران های حقوقی بعدی مفید باشد. بعضی از دلایل مهم برای نوشتن یک قرارداد اجاره دقیق و معتبر عبارتند از:

  1. بیان شرایط و وظایف: قرارداد اجاره شرایط و وظایف مستاجر و مالک را به صورت دقیق و کامل بیان می کند تا هیچگونه فرصتی برای مخالفت های اینده وجود نداشته باشد.
  2. جلوگیری از اختلافات: با داشتن یک قرارداد اجاره دقیق، احتمال بروز اختلافات های حقوقی بین مستاجر و مالک کاهش می یابد.
  3. حمایت از حقوق طرفین: قرارداد اجاره از حقوق مستاجر و مالک حفاظت می کند و به هر دو طرف کمک می کند تا از حقوق خود در جریان اجاره استفاده کنند.
چرا نوشتن قرارداد اجاره نامه مهم است

نکات مهم در نوشتن قرارداد اجاره خانه

تنظیم اجاره نامه تنها باید توسط افراد آشنا به قانون اجاره خانه انجام شود، برای مثال مشاورین املاک با اطلاع از قوانین ملکی امکان نوشتن قولنامه املاک را دارند و این کار نباید توسط افراد ناآگاه به قوانین انجام شود.

  • مشخصات ملک: شماره پلاک، مساحت و وضعیت کلی ملک (سال ساخت، تعداد اتاق‌ها، تعداد طبقات، نوع ساختمان و…) باید در قرارداد ذکر شود.
  • مشخصات هر کدام از طرفین: موجر یا مستاجر باید اشخاص حقوقی، در سن قانونی و عاقل و بالغ باشند. جنسیت تاثیری در قرارداد اجاره ندارد. حتی اگر وکلای دو طرف در بستن قرارداد حضور داشته باشند هم در متن قرارداد، نوشتن مشخصات هر کدام از طرفین الزامی است.
  • مدت زمان اجاره: مدت زمان اجاره یکی از موضوعاتی است که در قرارداد اجاره باید مشخص باشد. هیچ قرارداد اجاره ای بدون مشخص بودن مدت زمان قابل قبول نیست و نمی توان به آن استناد کرد. مدت زمان اجاره از زمان بستن قرارداد آغاز و پایان آن عموما یک یا دو ساله است.
  • قیمت اجاره و شرایط پرداخت: بخش بعدی در قرارداد اجاره خانه، اجاره بها و شرایط پرداخت آن است. طبق قانون اجاره خانه باید مبلغ رهن، اجاره و زمان پرداخت اجاره بها مشخص باشد. همچنین در صورتی که شرایطی برای تعدیل اجاره بها وجود داشته باشد باید این موضوع در بند شرایط پرداخت مشخص باشد.
  • شرایط رفت و آمد: مواردی مانند تعیین مقدار و نوع وسایل امنیتی، پارکینگ، ساعت مجاز ورود و خروج از ملک و شرایط استفاده از امکانات مشترک باید برای مستاجر مشخص شود.
  • شرایط تعمیرات: شرایط و مسئولیت تعمیرات و نگهداری ملک و همچنین مسئولیت تعمیرات ضروری و اضطراری باید در قرارداد مشخص شود.
  • شرایط فسخ اجاره نامه: مواردی مانند تعیین مبلغ جریمه برای فسخ قرارداد پیش از پایان مدت قرارداد و شرایطی که با فسخ قرارداد انجام می‌شود باید در قولنامه اجاره منزل مشخص شود.
  • حقوق و تعهدات طرفین: حقوق و تعهدات هر دو طرف باید در قرارداد مشخص شود تا در صورت بروز هر گونه مشکل، قابلیت پیگیری از طریق مراجع قانونی وجود داشته باشد.
  • موارد دیگر: ممکن است برخی از موارد دیگر نیز برای شما مهم باشد مانند قابلیت تمدید قرارداد، موارد مربوط به زیان‌های ناشی از آتش‌سوزی یا سرقت، حق بررسی ملک توسط وکیل و … باید در قرارداد شما مشخص شود.

بیشتر بخوانید: از شرایط فسخ قرارداد اجاره چه می‌دانید؟

نکات نوشتن قرارداد اجاره

طرز نوشتن اجاره نامه

با توجه به مطالبی که گفته شد، متن قولنامه اجاره خانه و طریقه نوشتن اجاره نامه به شکل زیر است:

قولنامه اجاره خانه واقع در [نام و آدرس ملک]

این اجاره‌نامه توسط [نام موسسه یا فرد مالک] به [نام و مشخصات شخص یا شرکت اجاره‌کننده] صادر می‌شود و محل توسط اجاره‌کننده انتخاب شده است. شرایط و ضوابط زیر برای این اجاره تعیین شده است:

ماده ۱ – قیمت اجاره و شرایط پرداخت
قیمت اجاره به مبلغ [مبلغ قیمت اجاره] در هر [مدت زمان پرداخت وجه، مانند ماه] تعیین شده است. پرداخت این مبلغ باید [شرایط پرداخت را مشخص کنید، مانند در روز ۱ هر ماه و …] صورت پذیرد.

ماده ۲ – مدت زمان اجاره
این اجاره برای [تعداد ماه‌های اجاره] ماه شروع و به پایان می‌رسد. بعد از پایان مدت زمان اجاره، با توافق دو طرف، اجاره‌نامه می‌تواند تمدید شود.

ماده ۳ – استفاده از ملک
اجاره‌کننده باید ملک را به اجاره‌کننده تحویل دهد و اجاره‌کننده می‌تواند از ملک به صورت مجاز استفاده کند. هرگونه تغییر در ملک نیاز به موافقت کتبی اجاره‌کننده دارد.

ماده ۴ – تعهدات اجاره‌کننده
اجاره‌کننده موظف است ملک را در شرایط خوب و معمولی نگه دارد و همچنین تعمیرات دوره‌ای ملک را انجام دهد. اگر ملک آسیب دیده است، اجاره‌کننده موظف است هر چه زودتر آن را تعمیر کند.

ماده ۵ – تعهدات اجاره‌کننده
اجاره‌کننده موظف است ملک را در شرایط خوب و معمولی نگه دارد و همچنین تعمیرات دوره‌ای ملک را انجام دهد. اگر ملک آسیب دیده است، اجاره‌کننده موظف است هر چه زودتر آن را تعمیر کند.

ماده ۶ – تعهدات اجاره‌کننده
اجاره‌کننده باید تمامی قوانین مربوط به اجاره‌دادن ملک را رعایت کند و از هرگونه فعالیت غیرقانونی در ملک جلوگیری کند.

ماده ۷ – تعهدات اجاره‌کننده
اجاره‌کننده موظف است هرگونه تغییر در شرایط اجاره به اجاره‌کننده اطلاع دهد. اگر قرار است ملک برای هرگونه تعمیر یا بازسازی تعطیل شود، اجاره‌کننده باید به اجاره‌کننده حداقل [مدت زمان تعطیلی] قبل از تعطیلی اطلاع دهد.

ماده ۸ – کاربردی بودن
این اجاره‌نامه به همراه تمامی الحاقیه‌ها و توافق‌نامه‌های آن به صورت قابل اجرا است و از ابتدای اجاره رسماً اعمال می‌شود.

ماده ۹ – تغییرات
هرگونه تغییر یا اصلاح در این اجاره‌نامه تنها با توافق دو طرف ممکن است و فقط در صورتی که به صورت کتبی صورت پذیرد، معتبر خواهد بود.

امضاء اجاره‌ دهنده: __________
تاریخ: ____

امضاء اجاره‌ کننده: _________
تاریخ: _______

تمدید قرارداد اجاره نامه

نزدیک به پایان قرارداد، موجر این امکان را دارد که پیشنهاد تمدید با شرایط مورد نظر خود در سال جدید را به مستاجر اعلام کند و مستاجر این حق را دارد که شرایط جدید را پذیرفته و اجاره را تایید کند یا نه که در صورت نیاز به تمدید، باید قراردادی جدید مبنی بر تمدید اجاره خانه تنظیم شود.

برای تمدید قرارداد اجاره، ابتدا باید شرایط تمدید را با صاحب ملک مذاکره کنید. در این مرحله، شما و صاحب ملک می‌توانید شرایطی مانند مدت تمدید، شرایط پرداخت، میزان افزایش اجاره و شرایط دیگر را بررسی و تعیین کنید.
پس از مذاکره و توافق بر شرایط تمدید، باید یک توافق‌نامه جدید بین شما و صاحب ملک منعقد شود. این توافق‌نامه باید شرایط تمدید را دقیقا مشخص کند به عنوان مثال مدت تمدید اجاره، میزان افزایش اجاره و زمان‌هایی که این افزایش اجاره انجام می‌شود.

هزینه تمدید قرارداد اجاره نامه

نمونه تمدید قرارداد اجاره به شرح زیر و شامل جزئیات زیر است:

  • اولین موردی که در نوشتن نمونه تمدید قرارداد اجاره آپارتمان اهمیت دارد، بررسی مفاد قرارداد برای تغییر موارد مورد نیاز است.
  • بندهای تغییر قرارداد باید به طور دقیق و کامل مشخص شوند و به مستاجر اعلام شوند.
  • در مواردی ممکن است نیازی به تغییر در مفاد تمدید قرارداد نباشد و همان قرارداد اولیه مجددا تکرار و از نو بسته شود.
  • در صورت عدم نیاز به تمدید مفاد، قرارداد تمدید پشت نویسی می شود و در غیر اینصورت قراردادی جدید بین طرفین تنظیم می شود.

برای مثال پشت نویسی تمدید قرارداد اجاره به شرح زیر است:

با توجه به اتمام قرارداد اجاره نامه به شرح …………… که در تاریخ ……………. بابت اجاره آپارتمانی به آدرس و ویژگی های……………….. از سمت………. به ……………………….، قراردادی جدید بابت تمدید بین دو طرف منعقد می شود. طبق این قرارداد ودیعه از …………… به …………….. و اجاره بها از …… به ………… افزایش/کاهش داشته است. تمامی مفاد مورد تایید دو طرف است و تا مدت………….. قانونی می باشد.

فسخ اجاره نامه چطور صورت می گیرد؟

شرایط فسخ قرارداد اجاره عبارتند از:

  1. بر اساس توافق نامه: شرایط فسخ اجاره نامه در قولنامه اجاره ذکر شده است. مثلا ممکن است قرارداد بیان کند که قابلیت فسخ برای هر دو طرف فراهم باشد یا تعداد روزهایی که طرفین برای فسخ دارند مشخص شده باشد.
  2. نقض شرایط قرارداد: اگر هر یک از طرفین شرایط قرارداد اجاره را نقض کند، طرف دیگر حق فسخ قرارداد را خواهد داشت. مثلا اگر مستاجر اجاره را به موقع پرداخت نکرده باشد، مالک می تواند قرارداد را فسخ کند.
  3. عدم پرداخت اجاره: اگر مستاجر به هر دلیلی اجاره را به موقع پرداخت نکند، مالک می تواند قرارداد را فسخ کند.
  4. خروج مستاجر از ملک: اگر مستاجر بدون اجازه مالک از ملک خارج شود، مالک می تواند قرارداد را فسخ کند.
  5. خرابی ملک: اگر ملک به طور جدی خراب شود و این خرابی توسط مستاجر ایجاد شده باشد، مالک می تواند اجاره نامه را فسخ کند.

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر مقاله شرایط فسخ معامله ملک را بخوانید.

اشتراک گذاری در :

دسته بندی املاک

این مطالب را هم حتما بخوانید

در جواب به سوال ویلا تریبلکس یعنی چه؟ می توان گفت تریبلکس ویلاهای لوکس و مدرنی هستند که از سه طبقه مجزا تشکیل شده‌اند و...
هدف از این مقاله، منصرف کردن شما از خرید ویلا در شمال نیست، بلکه ارائه اطلاعاتی است که به شما در تصمیم‌گیری آگاهانه و سنجیده...
در این مطلب از مجله املاک سامان ملک، با انواع ویلا بر اساس موقعیت جغرافیایی، تعداد طبقات و سبک معماری آشنا خواهید شد. همچنین به...
در دنیای شلوغ و پر هیاهوی امروز که بسیاری از افراد به دنبال مکانی آرام و دور از شلوغی شهر هستند، ویلای شهرکی با ارائه...
اشتراک در
اطلاع از
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
الهه

سلام. خانه هایی که برای اجاره گذاشتید رو از کجا میتونم ببینم؟

samanmelk
پاسخ به  الهه

سلام. در قسمت بالای سایت قسمت اجاره رو میتونین ببینین. هم چنین با کلیک روی لینک میتونین اپارتمان ها و خانه های اجاره ای رو ببینین: رهن و اجاره خانه و آپارتمان یزد

افضلی

اگر بخوایم قرارداد اجاره رو با پشت نویسی تمدید کنیمف شرایط خاصی داره؟

samanmelk
پاسخ به  افضلی

سلام. ابتدا باید مشخص کنید که کدام یک از موارد قرار داد قبلی هنوز پا برجاست و کدام باید تغییر کند. مثلا در اکثر مواقع مبلغ اجاره و مدت زمان قرارداد اجاره تغییر می کند. اگر هم موراد جدیدی به قرارداد اضافه شده حتما مشخص و قید شوند. مفادی که تغییر نکرده اند لازم نیست در قرارداد تمدید ذکر شوند

جهت مشاوره با شماره ” 09162167100 ” تماس گرفته و یا فرم را تکمیل کنید.